Vacsorák 

Töltött csirkecomb
HOZZÁVALÓK 

  • 4 db csirkecomb
  • 2 db zsemle (száraz vagy pirított)
  • 3 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek sertészsír (vagy bármilyen zsiradék, a tepsi kikenéséhez)
ELKÉSZÍTÉS

A megpirított (vagy száraz) zsemléket 4 felé szeljük, és egy tálba tesszük. Felöntjük tejjel, megnyomkodjuk, és hagyjuk állni. Ha a zsemlék jól megszívták magukat, akkor előkészítünk egy másik tálat, és határozott mozdulatokkal kinyomkodjuk a zsemléből a levet, és egy másik tányérba rakjuk.

Előkészítjük a csirkecombot. Az ujjaink segítségével benyúlunk a csirkecombok bőre alá, és óvatosan elválasztjuk a húst a bőrtől. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A csirkemájat apró darabokra vágjuk.

Egy serpenyőben kevés olajon a felaprított vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott májat, sóval, borssal, majorannával fűszerezzük, és a felaprított fokhagymákat is belekeverjük. Kicsit pirítjuk, és az egészet beleöntjük a már kinyomkodott zsemlékhez.

A májas-zsemlés alaphoz hozzáadjuk a tojásokat, a felaprított petrezselymet, sóval, borssal fűszerezzük. A kezeink segítségével masszává gyúrjuk.

Egy evőkanál segítségével óvatosan betöltjük a combokat, szükség esetén hústűvel/fogpiszkálóval lezárjuk a széleit.

Egy kizsírozott tepsibe tesszük a combokat, és alufóliával lefedjük. Mehet a sütőbe 200 fokra, 60 percre.

Miután megsültek a csirkecombok, levesszük a fóliát, és egy-egy evőkanál zsírral nyakon öntjük mindegyik combot, majd további 10 percre visszarakjuk a sütőbe, hogy jól megpiruljanak. Petrezselymes krumplival tálaljuk.

Töltött káposzta 
HOZZÁVALÓK 

1 kg savanyú káposzta
8 közepes db káposztalevél (savanyú)
0.5 kg darált sertéshús
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg kolbász
1 közepes db vöröshagyma
20 dkg rizs (főtt)
2 gerezd fokhagyma
3 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
5 db babérlevél
1 evőkanál finomliszt
1 ek sertészsír
2 l víz (kb.)
só ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és száraz serpenyőben kisütjük.

A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.

Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált sertéshúst, amihez hozzáadjuk a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezzük. Plusz belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat. Majd kézzel jól összedolgozzuk, közben 1 dl vízzel lazítjuk a masszát.

A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagy edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta.

Ezután a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé.

Erre jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászréteg.

Amennyiben maradna a töltelékünkből, amit már nem tudunk betekerni a káposztalevélbe. Azokból csináljunk gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.

Egy utolsó réteg káposztával fedjük be az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát.

Kis lángon 2 órán át főzzük. Majd a végén csinálunk egy rántást, ami a következőképpen néz ki. Egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.

Egy fakanál segítségével óvatosan oszlassuk szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyaszthatjuk is.

Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjünk kolbászt és gombócokat is. A káposzta tetejére pedig halmozzunk tejfölt!

Rakott karfiol
HOZZÁVALÓK 
2 kis db karfiol

125 g gyors rizs

50 dkg darált sertéshús

375 g tejföl

15 dkg sajt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 közepes fej vöröshagyma

2 ek napraforgó olaj 

ELKÉSZÍTÉS

Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is.

Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük.

Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt.

Kb 20 percig sütjük, 175°c-on.

A legvégére már csak a tálalás marad.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el