Ebédek
Húsleves
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
A húsokat beáztatjuk 1-2 órára. Megtisztítjuk a tokoktól és más oda nem illő dolgoktól.
Hozzávalók
Elkészítés
Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta (egészben is lehet, de akkor amikor puhul, folyamatosan nyomjuk bele a vízbe, én ketté szoktam törni). Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e (ezt is ízlés szerint főzzük ki, valaki félkeményen szereti, valaki extra puhán). Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.
Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsuk üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.
A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint (kb. 2 nagy csipet só, nagyon pici feketebors vagy fehér, egy kis tenyérnyi oregánó és egy még kisebb tenyérnyi majoránna). Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt vagy a bazsalikomos paradicsomszószt (az üvegben maradt paradicsommaradékot egy pici vízzel szoktam felhígítani, lezárni, összerázni és a fazékba beleönteni). Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.
Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta).
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
A csirkemellet alaposan megmossuk, majd felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk, és bepácoljuk. (1 éjszakát hűtőbe tesszük.)
Elkészítjük a tzatziki öntetet is lehetőség szerint szintén előző nap, hogy az ízek jól összeérjenek. 2 doboznagy tejfölt1 ek cukorral, borssal, ételízesítővel, 1 dl tejjel és a zöldfűszerekkel összekeverünk. 2-3 gerezd fokhagymát is nyomunk bele.
Egy kígyóuborkának a felét meghámozzuk, és belereszeljük az öntetbe.
Másnap a csirkemellszeleteket kevés olajon egy serpenyőben pirosra sütjük, majd vékony csíkokra daraboljuk.
A zöldségeket feldaraboljuk, a káposztát lereszeljük.
A hasábburgonyát megsütjük forró olajban.
A húst, a zöldségeket és a sültkrumplit tetszés szerint rétegezzük a tányérra, és meglocsoljuk a tzatziki öntettel.