Ebédek

Húsleves 
HOZZÁVALÓK
 

1.5 kg tyúk (farhát, nyak, szárny, láb, fej, alsó káva, zúza, szív, máj, tüdő, vese)
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 kis db karalábé
2 db zeller
1 nagy db vöröshagyma
1 db tv paprika
2 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
15 dkg csigatészta (annyi marék, ahány emberre főzzük)
3.5 l víz (kb.)

ELKÉSZÍTÉS

 A húsokat beáztatjuk 1-2 órára. Megtisztítjuk a tokoktól és más oda nem illő dolgoktól.

A zöldségeket megtisztítjuk. Egy 5 literes edénybe pakoljuk a húsokat és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet.
A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket.
Ha úgy gondoljuk, hogy megfőtt a leves, akkor kivesszük a tyúk lábát, és ha a lábujj porcairól és az ízületeiről kezd szétrepedezni a bőr, akkor jó. Elzárjuk, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd finom szűrőn átszűrjük. Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
A maradék levest egy kis edénybe felforraljuk, és kifőzzük benne a tésztát. Ha megfőtt a tészta, nem szűrjük le, hanem lefedjük egy fedővel, és hagyjuk állni 20 percig. A levest a hússal, a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.
Spagetti 

Hozzávalók

500 g spagetti tészta
600 g darált sertéshús
200 g trappista sajt (reszelt)
100 g sűrített paradicsom (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
oregánó ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
4 ek olívaolaj

Elkészítés

Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta (egészben is lehet, de akkor amikor puhul, folyamatosan nyomjuk bele a vízbe, én ketté szoktam törni). Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e (ezt is ízlés szerint főzzük ki, valaki félkeményen szereti, valaki extra puhán). Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.

Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsuk üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.

A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint (kb. 2 nagy csipet só, nagyon pici feketebors vagy fehér, egy kis tenyérnyi oregánó és egy még kisebb tenyérnyi majoránna). Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt vagy a bazsalikomos paradicsomszószt (az üvegben maradt paradicsommaradékot egy pici vízzel szoktam felhígítani, lezárni, összerázni és a fazékba beleönteni). Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.

Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta).

Gyros tál 

HOZZÁVALÓK 

A gyros tálhoz
100 dkg csirkemellfilé
30 g gyros fűszerkeverék
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
2 db kígyóuborka
3 közepes fej lilahagyma
5 db paradicsom
1 közepes fej jégsaláta
1 kis fej vöröskáposzta
1 kg hasábburgonya (a körethez)
A tzatziki öntethez
3 gerezd fokhagyma
900 g tejföl
1 dl tej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 ek cukor
4 ek zöldfűszer (ízlés szerinti mennyiségben kapor, petrezselyem, majoranna, bazsalikom)

ELKÉSZÍTÉS 

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk, és bepácoljuk. (1 éjszakát hűtőbe tesszük.)

Elkészítjük a tzatziki öntetet is lehetőség szerint szintén előző nap, hogy az ízek jól összeérjenek. 2 doboznagy tejfölt1 ek cukorral, borssal, ételízesítővel, 1 dl tejjel és a zöldfűszerekkel összekeverünk. 2-3 gerezd fokhagymát is nyomunk bele.

Egy kígyóuborkának a felét meghámozzuk, és belereszeljük az öntetbe.

Másnap a csirkemellszeleteket kevés olajon egy serpenyőben pirosra sütjük, majd vékony csíkokra daraboljuk.

A zöldségeket feldaraboljuk, a káposztát lereszeljük.

A hasábburgonyát megsütjük forró olajban.

A húst, a zöldségeket és a sültkrumplit tetszés szerint rétegezzük a tányérra, és meglocsoljuk a tzatziki öntettel.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el